Pyörällä voi urheilla ja liikkua paikasta toiseen

Matkustamisen ekologisuudesta ja toki myös fyysisen terveyden tärkeydestä puhutaan päivä päivältä enemmän. Yhä useampi suomalainen on luopunut autosta ja vaihtanut sen julkiseen liikenteeseen, pyöräilyyn tai jopa kävelyyn. Osa joutuu kuitenkin suurista välimatkoista johtuen käyttämään autoa päivittäisiin menoihin, mutta tämä ei estä pyöräilyn harrastamista omalla vapaa-ajallaan. Jos tavoitteena on pienentää omaa hiilijalanjälkeä ja samalla myös kohottaa hieman kuntoa, on pyörän hankkiminen kannattavaa.Monilta löytyy pyörä jo entuudestaan. Se saattaa olla seissyt varastossa jo pidemmän aikaa, ja sitä ollaan ehkä käytetty vain kesäaikaan satunnaisiin pyöräretkiin tai se voi olla unohtunut vanhempien nurkkaan teinivuosien livuttua ohitse. Jos pyörää ei ole, sellaisen hankkiminen ei ole vaikeaa. Polkupyörän tarvikkeet voikin tilata helposti netistä suoraan kotiovelle. Pyörän voi kasata itse, sen voi tilata kokonaisena tai siihen voi tilata ylimääräisiä osia.

Mitä varusteita tarvitsen?

Käytännössä pyöräily ei vaadi kuin itselleen sopivan kokoisen menopelin, kypärän ja säähän sopivat vaatteet. Jokainen harrastaja päättää pääasiassa itse, milloin ja millä asenteella hän hyppää satulan selkään. Kun toinen kulkee pyörällä vain kauppaan, toinen taas tykkää tehdä päivän päätteeksi pitkiä hikilenkkejä. Luonnollisesti hikilenkkejä tekevä saattaa tarvita alleen jonkun muun kuin Jopon, ja kauppareissuja kulkeva taas saattaa haluta pyöräänsä korin. Keräsimme alle listan varteenotettavista varusteista:

  • Hyvät polkimet, joista jalka ei liu’u
  • Satula, joka tukee, ja jonka päällä on mukava istua
  • Lamppu valaisemaan tietä ja varoittamaan muita
  • Juomapullopidike
  • Soittokello

Listan pituus riippuu täysin harrastajan omista toiveista ja tarpeista. Joku saattaa haluta asentaa pyöränsä renkaisiin värikkäitä valoja ja heijastimia, joku taas haluaa asentaa ohjaustankoon kädenpaikat ja -lämmittimet. Pidempiä matkoja tekevän harrastajan kannattaa hankkia selkäänsä mukava reppu, johon mahtuu juomapullo, eväitä ja esimerkiksi ensiapupakkaus, ja työmatkapyöräilijä taas saattaa haluta panostaa kunnollisiin tavaratelineisiin. Ainoa tärkeä ja kaikkien hankittava varuste lieneekin kypärä.

Muista pitää hauskaa

Vaikka erilaisten varusteiden tärkeydestä puhutaankin valtavasti ja moni haalii pyöräänsä mitä kummallisempia lisäosia, harrastajan on tärkeää muistaa pitää jalkansa maassa. Erilaisilla varusteilla voi tuoda harrastukseen mukavan lisän ja ne voivat helpottaa polkemista huomattavasti, mutta todellinen asenne harrastukseen lähtee liikkujan omasta päästä. Välineurheilun sijasta jokaisen liikkujan kannattaakin keskittyä vilpittömään hauskanpitoon ja urheilusta pitämiseen. Kunto kohoaa nopeasti kun liikunnasta osaa nauttia!

This entry was posted in Fitness. Bookmark the permalink.