Kuntosalin turvallisuus

Kuntosalilla treenaaminen on tunnetusti hyväksi terveydelle, mutta täysin riskitöntä se ei milloinkaan ole. Kuntosalin henkilökunnan on syytä olla valppaana etenkin silloin, kun asiakas kokeilee salitreeniä ensimmäistä kertaa, sillä väärin käytettyinä kuntosalilaitteet voivat olla jopa vaarallisia. Loukkaantumisriski on luonnollisesti suurin niillä ihmisillä, jotka ovat vasta aloittaneet treenaamisen, mutta myös kokeneille kuntoilijoille voi sattua vakavia onnettomuuksia ja sairaskohtauksia. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että kuntosalilla on riittävän hyvät ensiapuvälineet, ja henkilökunta koulutetaan käyttämään niitä.

Kuntosalin tärkeimmät ensiapuvälineet

Suurin osa kuntosaleilla sattuvista onnettomuuksista on onneksi lieviä, ja niistä selvitään ensiapukaapin perusvarusteilla. Napsauta saadaksesi lisätietoja kuntosaleille välttämättömistä ensiapuvälineistä, joita ovat esimerkiksi laastarit ja sidetarpeet. Kuntosaliharjoittelu aiheuttaa usein lihasten revähdyksiä ja kramppeja, joten kylmägeeliä ja kylmäpakkauksia voidaan tarvita. Kuntosalin kannattaa varautua myös vakavampiin loukkaantumisiin ja sairauskohtauksiin, vaikka ne ovatkin harvinaisia. Kuntosalilla on hyvä olla defibrillaattori siltä varalta, että kova rasitus aiheuttaa kuntoilijalle sydänkohtauksen. Defibrillaattori on taatusti hintansa arvoinen, jos sen avulla pelastuu ihmishenki.

Kuntosali on vastuussa asiakkaidensa turvallisuudesta

Kuntosalien asiakasturvallisuutta valvova Tukes edellyttää kuntosaleilta mahdollisten vaaratilanteiden ennakoimista ja ehkäisemistä. Kuntosalilla on oltava turvallisuusasiakirja, josta käy ilmi, miten turvallisuus on huomioitu salin suunnittelussa ja toiminnan ohjeistamisessa. Kuntosalin laitteiden on täytettävä turvallisuusvaatimukset, ja niitä on huollettava säännöllisesti. Koska suuri osa kuntosalionnettomuuksista johtuu laitteiden virheellisestä käytöstä, on tärkeää, että asiakkaita opastetaan käyttämään niitä oikein. Kuntosalilla on oltava myös selkeitä kirjallisia opasteita, etenkin jos asiakkaat käyttävät salia ilman henkilökunnan läsnäoloa.

This entry was posted in Vinkit. Bookmark the permalink.